BTW voor de auto van de zaak anders berekend

01-07-2011

Auto

Vanaf 1 juli 2011 is er een wijziging in de bepaling van de waarde voor het privé-gebruik van een auto van de zaak. Mogelijk heeft deze wijziging ook gevolgen voor de werknemer die geen privé-kilometers rijdt, maar wel zijn of haar auto voor woon-werk verkeer gebruikt. Deze wijziging heeft alleen gevolgen voor de BTW en is dus niet van invloed op de loonheffingen.

Oude situatie tot en met 30 juni 2011:

Woon-werk kilometers werden gezien als zakelijke kilometers.
 
U betaalde 12% BTW over de fiscale bijtelling van de auto. Dit betekende automatisch dat u geen BTW betaalde over de auto van de werknemers die de auto alleen zakelijk gebruikten. Voor de auto van deze werknemers geldt immers geen fiscale bijtelling.
 
Nieuwe situatie vanaf 1 juli 2011:
 
Vanaf 1 juli 2011 gelden woon-werk kilometers voor de BTW als privékilometers en wordt de BTW anders berekend.
 
Voor de BTW heeft u de keuze uit de volgende 2 opties:
1. U betaalt 2,7% BTW over de cataloguswaarde van de auto inclusief BTW en BPM (de fiscale waarde van de auto)
2. U betaalt BTW over de werkelijke privékilometers. Dit betekent dat de verhouding tussen zakelijke kilometers en privé kilometers moet worden bijgehouden.
 
Als er strikt naar de tekst van dit besluit wordt gekeken, betekent dit dat voor uw werknemers die hun auto alleen zakelijk en voor woon-werkverkeer gebruiken voortaan wel BTW afgedragen moet worden. Easy Salary heeft de Belastingdienst hierover gecontacteerd, maar het is momenteel nog onduidelijk welk standpunt de Belastingdienst zal innemen. Het is afwachten op jurisprudentie over dit onderwerp. Wij houden u op de hoogte.