• Expert voor experts
  • Gericht op accountants- en administratiekantoren
  • Meer dan 15 jaar ervaring

Overzicht van verlof voor (de geboorte van) een kind

Inmiddels is er een veelvoud aan verlofregels die gelden bij (de geboorte van) een kind, geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Wij hebben deze voor u op een rij gezet.

N.b. het kan zijn dat uw van toepassing-zijnde-CAO een afwijkende regeling bevat van onderstaande.

Verlof voor de werkneemster die bevalt van een kind

Zwangerschapsverlof
Het zwangerschapsverlof gaat in voordat de werkneemster bevalt en duur 4 tot 6 weken. Bij een meerling is dit 8 tot 10 weken.

De hoogte van de uitkering is 100 %, gemaximeerd op het maximumdagloon. De werkgever vraagt deze uitkering aan en laat deze direct aan de werknemer storten of betaalt het loon van de werknemer door.

Bevallingsverlof
Na de bevalling start het bevallingsverlof. Dit duurt minimaal 10 weken, waarbij de totale periode van het zwangerschaps- en bevallingsverlof minimaal 16 weken is. Als er sprake is van overtijd dan kan de uitkering langer duren dan 16 weken. De hoogte van de uitkering is gelijk aan het zwangerschapsverlof.

Ouderschapsverlof
De werkneemster en partner van hebben recht op ouderschapsverlof van 26 maal de arbeidsduur per week, op te nemen zolang het kind bij de werknemer woont en nog geen 8 jaar is. Dit verlof is onbetaald, echter vanaf 2 augustus 2022 worden 9 van de 26 weken wel betaald á 70 %. De werkgever kan hiervoor een uitkering aanvragen.

Verlof voor de werknemer van wie de partner bevalt van een kind

Calamiteitenverlof
De werknemers van wie de partner bevalt- krijgt vrij op de dag van bevalling. Deze dag is voor rekening van de werkgever.

Geboorteverlof
De werknemer – van wie de partner bevallen is- krijgt een voor de duur van 1 werkweek vrij, naar eigen inzicht op te nemen binnen 4 weken na de bevalling. Deze vrije uren zijn voor rekening van de werkgever.

Aanvullend geboorteverlof
Na het opnemen van het geboorteverlof kan de werknemer – van wie de partner bevallen is – maximaal 5 weken vrij nemen. Dit dient binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen te worden en minimaal 4 weken van te voren door de werkgever worden aangevraagd bij het UWV. De uitkering van het UWV is 70 % van het dagloon.

Klant worden?

We maken graag vrijblijvend kennis! Bel ons op 010 – 840 28 58 of laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u z.s.m. terug.

    Naam