• Expert voor experts
  • Gericht op accountants- en administratiekantoren
  • Meer dan 15 jaar ervaring

Wijziging per 1-8-2022: beperking studiekostenbeding

Per 1-8-2022 treedt de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking’. Onderdeel hiervan is dat het toepassen van het studiekostenbeding wordt beperkt tot niet-verplichte opleidingen en dat de verplichte opleidingen onder de werktijd gevolgd worden (niet in de vrije tijd).

Huidige situatie
Vaak wordt door werkgevers een studiekostenbeding overeengekomen, met als inhoud dat als de werknemer binnen een bepaalde periode na afronden van de opleiding uit dienst gaat, er een bedrag door de werknemer terugbetaald dient te worden als studieschuld.

Een voorbeeld is dat een studie € 4.000 kost en dat deze in 4 jaar na afronden van de studie wordt afgeschreven met termijnen van € 1.000 per jaar. Stel dat de werknemer 1 jaar na afronden van de studie uit dienst gaat, dan is er € 1.000 afgeschreven van de studieschuld en dient de werknemer € 3.000 aan werkgever terug te betalen.

Nieuwe situatie
Vanaf 1-8-2022 mag het studiekostenbeding alleen worden afgesloten voor niet-verplichte opleidingen. De studiekosten komen bij verplichte opleidingen dus volledig voor rekening van werkgever.

Het volgen van de verplichte opleiding is tevens onderdeel van de werktijd. De werknemer kan dus niet opgelegd worden een verplichte opleiding in de vrije tijd te volgen.

Voor niet-verplichte opleidingen zijn er geen wijzigingen.

Wenst u dat wij een studiekostenbeding voor een niet-verplichte opleiding opstellen? Neem dan contact met ons op.

Klant worden?

We maken graag vrijblijvend kennis! Bel ons op 010 – 840 28 58 of laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u z.s.m. terug.

    Naam