LIV uurloongrenzen en bedragen bekend voor 2021
December 2020
De uurloongrenzen en maximum bedragen voor het Lage Inkomensvoordeel (LIV) zijn bekend voor het jaar 2021.
15-04-2020
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om loonstroken te verstrekken aan hun personeel bij de eerste uitbetaling en bij veranderingen in het salaris. Wij vertellen waar zo’n specificatie allemaal aan moet voldoen.
Onderstaande gegevens moeten volgens de Belastingdienst verplicht op de salarisstrook worden vermeld:
Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Deze wet schrijft voor dat op de loonstrook ook de aard van het dienstverband (vast of flexibel) moet staan. Het soort contract bepaalt namelijk de hoogte van de WW-premie.
Werkgevers kunnen ervoor kiezen om extra informatie op de salarisstrook te vermelden, zoals:
Een loonstrook geeft inzicht in de opbouw van het bruto- en nettosalaris. Werkgevers moeten zorgen voor een duidelijke specificatie zodat werknemers het uitbetaalde bedrag kunnen controleren. Alle inhoudingen en verrekeningen dienen gespecifieerd vermeld te staan. Helaas blijkt in de praktijk dat een meerderheid de informatie op de loonstrook niet begrijpt. Daarnaast is niet elk exemplaar even overzichtelijk. Werkgevers zijn namelijk volledig vrij om te bepalen hoe de lay-out eruitziet. Er is geen vast model. Als er gebruik wordt gemaakt van een salarissoftwarepakket, dan is de vormgeving van de leverancier vaak leidend.
De loonstrook hoeft niet persé schriftelijk uitgereikt te worden, digitaal mag ook mits de werknemer daarmee instemt. Zonder expliciete toestemming dient de werkgever een papieren exemplaar te verstrekken.
Digitale loonstroken moeten goed beveiligd worden. Het is dus niet raadzaam om ze zomaar via de mail te verzenden. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een online portaal. Daarnaast is de mogelijkheid tot opslaan verplicht.
Van werkgevers wordt verwacht dat zij complete én correcte loonstroken verstrekken. De wet- en regelgeving en, indien van toepassing, cao moet exact worden nageleefd. Als de specificatie niet klopt, mag een werknemer eisen dat het wordt gecorrigeerd. Helaas komen foutjes geregeld voor. Vooral bij werkgevers die denken de salarisadministratie er zelf even bij te doen, zonder ondersteuning van een professional.
Het verzorgen van de loonverwerking is specialistisch werk. Salarisadministrateurs zijn op de hoogte van de steeds veranderde wetgeving op het gebied van onder meer fiscale regelingen en cao-bepalingen. Ze waarborgen de kwaliteit en continuïteit van de loonverwerking, wat meer zekerheid voor de organisatie en het personeel betekent.
Wij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van de salarisverwerking voor accountants en administratiekantoren. Outsourcing kan, afhankelijk van uw wensen, gedeeltelijk of volledig. Voor meer informatie over de mogelijkheden verwijzen we u graag door naar ons blog De Salarisadministratie uitbesteden: hoe werkt dat?
Neem bij vragen gerust contact met ons op!
December 2020
De uurloongrenzen en maximum bedragen voor het Lage Inkomensvoordeel (LIV) zijn bekend voor het jaar 2021.
December 2020
Het is bekend hoeveel de vrije ruimte binnen de WKR (Werkkostenregeling) wordt in 2021.